Ох, пак аз с поредния възникнал въпрос в главата ми :)

Тъй като съпругът ми е редовен студент в университет, ще има ли право да се запише на трудовата борса?

Благодаря отново! Много сте мили и отзивчиви!
Благодаря на всички за отговорите! Страшно полезни сте ми!

Да, съпругът ми има 9 месеца от последните 15 месеца трудов стаж и не е получавал никога обезщетение за безработица.

Това означава, че договорът му ще се прекрати поради изтичане, и ще искаме счетоводителката да му подготви документи за трудовата борса, надяваме се през тези 4 месеца да е на пълно обезщетение.

Тъй като от фирмата искат от 1.09.2014г да го назначат пак на трудов договор в същия клуб/писах евентуално, защото не се знае този клуб ще съществува ли тогава/, затова му оставиха на него решението как ще бъде най-удобно за него през 4-те месеца пауза.

Здравейте!

Благодаря за хубавия форум , за безценните съвети и за времето, което отделяте за да помагате на хората! :smile1:

Утре със съпругът ми ще ходим при счетоводителката на фирмата , в която работи, но искам предварително да съм подготвена с различните ситуации, които ще обсъдим там.

Съпругът ми е спортист и е на срочен трудов договор , сключен на основание чл. 68, ал.1, т.1, във връзка с чл. 70 и чл.71., който изтича на 30.04.2014г. След тази дата той трябва да се осигурява. Евентуално ще бъде назначен в същата фирма от 1.09. 2014 г.


Въпросът ми е през тези 4 месеца как да се осигурява, а също така има ли смисъл да се записва на трудовата борса.

Според мен:
Вариант 1: свършва договора, той "отива" на ТБ. Няма да плаща осигуровки, обезщетението му минимално ли ще е по 7.20 лв, за всеки работен ден или ще бъде в размер 60%, от брутното му трудово възнаграждение за последните 24 месеца.

Вариант 2: преди да изтече договора да го преназначат на сходна позиция по чл.119, с изпитателен срок в полза на работодателя и след 10 дни да го съкратят по чл. 71 ,ал.1, така отива на борсата на 60 % обезщетение. Но ще могат ли след 4 месеца да го назначат отново на първата длъжност?

Вариант 3: Подписва нов договор на 4 часов работен ден и сам си плаща осигуровките.

Вариант 4: През тези 4 месеца се осигурява сам, приблизително около 110 лева осигуровки.

Кой според Вас е оптималния вариант за него?

Извинявайте за многото въпроси, които станаха, но четейки досега съвсем се обърках  :blush:
Здравейте!

Благодаря за форума и за времето, което отделяте за съвети  :smile1:

Казусът ми е следният  :noexpression:
Регистрирана съм като земеделски производител във Варна, но живея в София. Това е и причината майка ми да подава нужните декларации в НАП-Варна. Днес е отишла да подаде декларация образец 1 за февруари, март и април и съответно не са й приели декларацията за февруари, защото е закъсняла със срока /по скоро си мисля, че жената зад гишето в НАП не я е приела , за да не състави веднага акт за закъснението/. Съответно майка ми  се е притеснила страшно много, и с право, размерът на глобите е голям.

Друга служителка на НАП я е посъветвала да подаде декларацията с електронен подпис, така щяла да избегне глобата.

Какво ще ме посъветвате Вие? Да подадем декларацията с електронен подпис /дали системата им ще засече закъснялата дата/ или въобще да не я подаваме и да изчакаме да мине давностния срок от 1 г./от нарушението/

Предварително благодаря за отделеното време!